Dementie, autisme, NAH of verstandelijke beperking

Muziek is een bijzonder middel om contact te maken. Muziek doorbreekt namelijk alle barrières.

Denk aan barrières in de communicatie bij mensen met NAH, dementie, autisme of een verstandelijke beperking.

Klank is de brug die twee (of meer) mensen met elkaar verbindt.

Toch vinden veel mensen muziek spannend. Meestal met de reden omdat het vals zou kunnen. Maar geen zorgen! Mijn muziekinstrumenten kunnen NIET vals. Ze hebben namelijk geen toonladder. Wat je doet is altijd goed en geeft een reactie bij de ander. Ook als je dacht dat dit niet meer mogelijk is!!

Voorbeelden van mijn instrumenten zijn de CRDL, ratels, rainmaker, oceandrum, klankschalen en belletjes.

Universele basisbehoeften
Aanraking, veiligheid en verbondenheid zijn drie belangrijke basisbehoeften. Toch worden deze behoeften niet bij iedereen bereikt. Wanneer je de wereld om je heen niet begrijpt en je niet op dezelfde golflengte zit als de mensen om je heen, kan het gevolg ongewenst gedrag zijn. Denk aan isolement, dwanghandelingen of repetitieve geluiden.

Ik zie dit gedrag als het signaal “help mij met jou in verbinding te komen”. En die noodkreet kunnen we beantwoorden door zelf op een totaal andere manier het contact aan te gaan, dan we gewend zijn.

NAH of afasie
Het niet meer kunnen uiten van wat je bedoelt, kan tot heftige emoties lijden. Denk aan taalstoornissen die niet aangeboren zijn zoals in het geval van NAH of afasie. De klanksessies richten zich op het acceptatie proces en het zien en benutten van de mogelijkheden. Zie mijn blog “Gevangen in je lichaam en in de strijd”. Joske met NAH beschrijft hoe haar leven weer kleur heeft gekregen dankzij de klanksessies.

Heb jij NAH en heb je geen idee hoe je jouw nieuwe leven kunt accepteren? Maar ben je daar wel nieuwsgierig naar? En wil je inzien welk cadeau jij je omgeving te geven hebt? Maak dan een afspraak voor een klanksessie.

Klanksessie
Tijdens een klanksessie ontmoet ik jouw cliënt of dierbare juist in zijn basisbehoeften en zorg ik dat contact/verbinding WEL mogelijk is. Hij of zij zal hierdoor lekkerder in z’n vel komen te zitten en bij herhaling van dergelijk contact minder probleemgedrag uiten.

Gun jij jouw dierbare dit moment van gezien en gehoord worden?

Weet je niet wat je cadeau kan geven met Kerst? Wat is er nu waardevoller dan werkelijk contact? Een moment voelen dat je leeft?

Maak een afspraak voor een klanksessie die ik samen met die persoon heb.

Jij en jouw cliënt of dierbare
Wil jij zelf het contact met jouw dierbare verdiepen? Tijdens een sessie met z’n drieën ervaar je op een speelse manier hoe jullie dichter tot elkaar kunnen komen. Meer informatie hierover vind je terug bij duo-sessie.

Deze puurheid in de verbinding brengt jou ook dichter tot jouw Bron. Dan blijkt dat wat we bestempeld hadden als beperking een enorme verrijking te zijn!