Tips voor een prettige aanraking

Elkaar aanraken is ‘een ding’ geworden. Vanuit mijn werk als CRDL adviseur zet ik zorgmedewerkers aan om cliënten vaker met liefdevolle aandacht aan te raken. De meeste mensen worden namelijk te weinig aangeraakt. En dat geldt niet alleen in de zorg!

Waarom raken we elkaar eigenlijk zo weinig aan?

Velen vinden het spannend. Misschien omdat je het niet mee hebt gekregen van je eigen ouders of je omgeving. Of omdat je er negatieve ervaringen mee hebt gehad.

De “me too” beweging heeft ook tot voorzichtigheid geleid. Alleen zoals ik het zie, tot overdreven voorzichtigheid bij de mensen die geen kwaad bedoelen, terwijl de mensen met verkeerde intenties heus wel door gaan met hun gedrag.

“Me Too” had als intentie om te laten zien hoe vaak seksueel geweld voor komt. We weten nu dat dat (helaas) vaak is.

En wat dan nu?

Hierbij doe ik een oproep om niet door te schieten naar afstandelijkheid.

Elkaar (bijna) niet meer aanraken, is namelijk ook schadelijk. Prettig aangeraakt worden heeft voordelen. Dankzij prettige aanraking:

 • word je meer bewust van je eigen lichaam
 • leer je eigen grenzen kennen
 • voel je je gezien en verbonden
 • maak je endorfine (gelukshormoon) aan. Dit hormoon stimuleert je stofwisseling, de spijsvertering en je immuunsysteem.
 • ziet je huid er gezonder uit

Huidhonger kan leiden tot eenzaamheid en depressies.

Laten we stil staan bij wat dan wel aangename aanrakingen zijn. En het aantal postieve ervaringen vergroten!

Wat maakt een aanraking (on)prettig?

De intentie/energie van waaruit een aanraking gegeven is, maakt het verschil!

Een aantal voorbeelden om het verschil te ervaren:

 • Tante Trien is betuttelend en houdt van een aai over de bol geven. Ofwel zij gaat uit haar eigen zone voorover jouw zone in. Je krijgt het benauwd.
 • Je neefje Stefan vindt aanraken erg spannend, maar moet van Tante Trien toch drie zoenen geven. Stefan deinst eigenlijk naar achter met zijn lichaam maar reikt toch naar jou. Je wordt hier ongemakkelijk van.
twee uitersten van waaruit contact gegeven kan worden, dat onprettig is om te ontvangen
 • Kapster Sandra wast je haar veel te grof en kletst ondertussen met haar collega’s. Je voelt je niet gezien.
 • Fysiotherapeut Dirk heeft het druk waardoor je zijn aanraking onprettig vindt.
 • Kleine Tom tikt de hele tijd aan je been, hij dringt zich aan omdat hij iets van je wil.
 • Je (tijdelijke) danspartner kruipt steeds dichterbij terwijl jij afstand wil bewaren. Je voelt je niet gerespecteerd.

Tips als je iemand prettig wil aanraken

Hieruit kunnen we het volgende meenemen als we iemand aanraken:

 • Vanuit welke positie raak je iemand aan? Zorg dat je zelf eerst in je midden staat, voor je (een hand) uitreikt.
 • Wanneer jouw hand in het veld van de ander komt, beweeg dan langzaam. Steek schuin het energieveld van de ander in. Laat het eerste contact moment zacht zijn en laat het lichaam van de ander eerst wennen aan jouw aanraking. Wees zelf rustig. Wanneer je voelt dat het lichaam van de ander jou ontvangen heeft kun je gaan bewegen/variëren.
 • Laat je handen verbonden zijn met je gehele lichaam. Wees met je aandacht bij de aanraking.
 • De drukverschillen waarmee je iemand aanraakt geven elk een andere reactie en verschillen per persoon of moment.
 • Zet je voelsprieten uit om te voelen wat de ander fijn vindt. Of kijk naar de lichaamstaal/reacties. Durf te vragen wat de ander prettig vindt.
 • Laat de aanraking vrij zijn van verwachtingen en geef ruimte aan emoties die vrij komen.
 • Laat je intentie zuiver en oprecht zijn met inachtneming van de grenzen van de ander.
Kom langzaam in het veld van de ander.

De huid als antenne

Je mag ervan uitgaan dat de ander goed aanvoelt dat jouw aanraking met aandacht is gegeven en jij andermans grenzen respecteert. Vertrouw erop dat het lichaam/de huid enorme antennes heeft om situaties goed in te schatten. Wees dus niet bang voor een afwijzing. Mocht je er wel één krijgen, neem deze dan niet persoonlijk. Geef die ander de ruimte om op dat moment een andere behoefte te hebben.

Hoe meer situaties met het geven en ontvangen van aanraking je aangaat, hoe beter je jouw eigen navigatiesysteem leert kennen. Dit is handig in allerlei situaties.

Weet/denk jij dat de ander niet aanraking houdt? Het is meestal de manier waarop die persoon is aangeraakt die niet fijn was. Als hij of zij nu een andere manier van aanraking leert ervaren, vindt hij of zij dat misschien WEL fijn. Misschien was de druk die werd gegeven niet passend of de intentie/energie waarmee het gegeven werd. Gun deze persoon/of jezelf een nieuwe ervaring.

Aan de slag

Of ik nu praat over de zorg, het contact met je ouders, vrienden of vreemden, aanraken kan op vele manieren. Voel wat past in elk moment. Leg eens je hand op iemands schouder, begroet elkaar met een knuffel of leg je hand op de hand van je oma. Zelfs binnen relaties komt het voor dat mensen huidhonger hebben. Neem de tijd om elkaar een massage te geven en te ontdekken hoeveel verschillende drukverschillen er zijn: stevig drukken, knijpen, hand opleggen, (langzaam) aaien, tikken, tokkelen, stevig wrijven.

Denk daarbij aan bovenstaande tips. En let vooral op je adem. Als we iets spannend vinden houden we per ongeluk onze adem in. Wanneer je bewust dieper door ademt tijdens een massage/knuffel/dans/contactmoment gaat de energie vloeiender stromen.

Het kan ook helpen om een voorwerp te gebruiken. Voor de een verlaagt dat de drempel tot contact omdat het speelser is. Voor de ander is het een leuke afwisseling. Bijvoorbeeld een veer of zachte sjaal. In zorginstellingen is de CRDL heel bijzonder. De CRDL zet aanraking om in geluid en stimuleert nieuwe contact momenten. Bekijk ook de cabalonga om iemand mee te verwennen: je kinderen (in de klas), je partner, vrienden of klanten (indien je in de wellness werkt).

In de praktijk brengen

Heeft jouw zorginstelling serieuze interesse in de aanschaf van een CRDL? Dan komen wij vrijblijvend een demonstratie geven hoe de CRDL contact momenten creëert bij doelgroepen waarbij contact moeizaam verloopt.

Op 21 februari 2020 geef ik vanuit ViaKlank een workshop Cabalonga massage. Bovenstaande tips tot een prettig contact passen we hier direct toe. Je kunt je aanmelden samen met iemand. Of alleen en ontmoet andere mensen die ook het belang inzien van aanraken en aangeraakt worden met liefdevolle aandacht. De setting is ernaar dat hiervoor een veilige haven is.

Cabalonga massage
Beluister de Cabalonga

Tijdens de Cabalonga massage dragen we dunne kleding en gaan we met een ratel van gedroogde noten over het lichaam. Sensaties zinderen door het lichaam en het ontspant tegelijkertijd. Het stromende geluid van water dat deze ratel maakt laat de energie weer stromen. Het klinkt misschien vreemd, maar is zeker de moeite waard om te proberen! Meld je hier aan.

Cabalonga massage

Laat jij je liever in een rustige 1 op 1 situatie aanraken, dat mag natuurlijk ook. Bekijk mijn aanbod van sessies die zich richten op je verbinding met je eigen lichaam. Klik hier.

Wat maakt voor jou aanraking prettig om te ontvangen?

Laat het weten via een reactie onderaan deze pagina.

Warme groet,

Ernestine van de Pol

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s