Cadeautip voor je dierbare met dementie

Wat geef jij jouw partner/oma/moeder/broer etc met dementie (met Kerst) cadeau? Ik zou een belevenis cadeau geven.

Maak de belofte dat je op visite gaat en dat je open staat voor nieuwe vormen van contact.

Onderstaande video heeft mij tot tranen ontroerd! Het laat zien hoe iemand die buiten bereik lijkt, toch enorm geniet van verbinding. Haar verborgen verlangen tot verbinding komt tot uiting! Mag dit jou inspireren bij je volgende bezoek.

Naomi Feil noemt haar natuurlijke en liefdevolle manier van contact maken Validation. Zij gaat ervan uit dat onverwerkte gebeurtenissen bij ouderen naar boven komen. Als zij hierin niet bijgestaan worden, leidt dit tot terugtrekken en zelfs vegetatie. Het is dan ook belangrijk hun belevingswereld en gevoelens “te bevestigen”. Ze maakt contact vanuit het gevoel.

De taal van het gevoel is universeel. Die mogen we vaker later spreken! ( lees ook mijn eerdere blog “Help op bezoek bij een dierbare met dementie”)

Naomi maakt in onderstaande video gebruik van muziek die voor mevrouw Wilson zeer bekend is. In haar geval is dat Gospel muziek.

Wat nu als jouw bekende ook een verborgen verlangen tot verbinding zou hebben?

Welke muziek zou jij kunnen gebruiken om contact te maken? Zongen jullie vroeger samen graag een lied?

Volg nauwlettend wat Naomi met ons deelt en kijk het vooral af tot einde. Daar volgde mijn tranen.

Je ziet dat Naomi meebeweegt met de bewegingen die mevrouw Wilson maakt. Aangezien mevrouw Wilson haar spraak verloren is, communiceert zij via haar herhalende arm bewegingen.

Zit jouw familielid met dementie ook in die fase dat de spraak verloren is en er veel herhalende bewegingen zichtbaar zijn? Zie deze bewegingen dan als een vorm van communicatie. Een aanknopingspunt voor jou om bij aan te sluiten. Puur door de handen vast te houden en mee te bewegen.

Je kan benoemen wat je ziet. Dat je ziet dat hij/zij daar alleen zit. Je kunt benoemen hoe je verwacht dat hij/zij zich voelt. “Je voelt je vast eenzaam. Mag ik je aanraken?”

Als de persoon een terugtrekkende beweging maakt, is dat verklaarbaar. Hij/zij is dat niet meer gewend. Ik vind het prachtig hoe Naomi vraagt “kun je toelaten dat ik je aanraak?” . Vervolgens zie je mevrouw Wilson verzachten en openen.

In de video zie je hoe mevrouw Wilson met haar bewegingen aangeeft hoe snel of met hoeveel kracht er gezongen mag worden. En Naomi matcht haar zang daarmee. Zoals Naomi benoemt voelen zij zich voor een moment verbonden als één. Misschien kun je daar iets mee.

Je hoeft Naomi niet te kopiëren. Vertrouw op jouw eigen creativiteit aan ingevingen. Wat helpt is om niet iets te willen bereiken of iets van de ander te verlangen. Wees gecentreerd in jezelf. Jij bent er voor deze persoon, dat doel is al behaald als je ermee begint!

Zoals Naomi ook vertelt, niet alle contactmomenten geven zulke openingen tot contact. Maar wie niet waagt, wie niet wint. En probeer het een andere keer nog een keer!

Vind je een liedje zingen nog te spannend? Maar zie je wel de waarde in van muziek om verbinding te creëren?

Dan heb ik nog twee andere opties:

  1. Vraag in het huis of zij een CRDL hebben en of je deze mag gebruiken.

Het geluid komt dan uit de CRDL als jij de ander aanraakt (en jij en de ander ieder de touchpad van de CRDL aanraken). Lees en bekijk meer over CRDL in mijn vorige blog “Help op bezoek bij een persoon met dementie”. Dit creëert een speelse manier van contact hebben die voor veel mensen haalbaar is.

Meetikken, een traan, een lach! Het zijn de kleine dingen, maar wel een vorm van contact en aanwezigheid samen met jou!

2. Nodig mij uit om een klanksessie te komen geven.

Een professionele klanksessie is een uniek en waardevol cadeau aan jouw familielid met dementie. Een moment van verbinding blijkt goud waard te zijn! Je zult hem/haar weer even Wakker ervaren. Dat is toch ook een geweldig cadeau aan jezelf?

Heeft jouw familielid een andere reden waarom contact moeilijk is? Denk bijvoorbeeld aan een verstandelijke beperking, NAH of autisme. Zij hebben allen de behoefte tot contact. Zelfs/ook als dit niet is wat ze laten zien. Ze geven alleen aan dat contact zoals het vaak gegeven wordt niet aansluit. En daar breng ik graag verandering in door me af te stemmen en beweging en klank in te zetten als middel om de ander te ontmoeten waar hij of zij is.

Je bent van harte welkom om aanwezig te zijn tijdens deze sessie. Zo kun je de tranen van ontroering zien!

Nodig mij uit> voor een afspraak.

Wat wordt jouw (kerst) cadeau?

Ik wens je fijne feestdagen met je geliefden om je heen!

Laat je ons weten hoe jouw familielid of kennis met dementie heeft gereageerd op jouw bezoek? Beschrijf dan aan ons wat je zag gebeuren. Dat zal anderen motiveren om ook die stap te nemen om beweging en muziek als een middel in te zetten bij dementie.

Ken je iemand die verlangt naar een moment van contact met een persoon met dementie? Deel dan dit blog.

Warme groet,

Ernestine van de Pol

Coach en trainer
CRDL adviseur


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s