Van burn-out naar stralend

In dit blog deel ik hoe ik in burn-out belandde en hier ook weer snel van hersteld ben.

Zoals in de vorige nieuwsbrief beschreven, heb ik het afgelopen jaar bewust ViaKlank en mezelf niet zichtbaar gemaakt. De afgelopen jaren lieten mij zien dat het vormen van een samengesteld gezin grote uitdagingen brengt.

Met de hoeveelheid wijsheid, liefde en het bewustzijn dat ik heb, dacht ik deze lastige situatie toch wel aan te kunnen. Vooral als ik mijn energie daarop zou focussen. Ik koos een bijbaantje om in elk geval veilig te zitten qua geldzaken. Ik koos expres een baan zonder uitdaging, zodat mijn energie daar niet naar toe hoefde. Ik was namelijk niet van plan om mee te doen aan de Rat-race van hoge verwachtingen en in een burn-out te belanden.

Mijn lichaam was OP
Een jaar later begaf ik me op het punt dat ik toegeven moest dat mijn lichaam OP was. Alle energie eruit gezogen en broodmager. Hoewel ik enorme liefde voel voor mijn vriend, voelde me ik voor de rest down. Ik zat gevoelsmatig tegen het plafond, met de muren links en rechts tegen me aan. Ik voelde me gevangen, ik verloor mijn vertrouwen in een betere toekomst. Alhoewel ik een ander beeld had bij een Burn-out, opgebrand voelde ik me eigenlijk wel.

Vanaf het besef dat ik wel een burn-out had was ik in een paar stappen weer hersteld!

Ik deel mijn privé leven met jou, omdat we spiegels voor elkaar mogen zijn. Ieder heeft problemen in zijn eigen vorm en toch zijn er overeenkomsten. Problemen hebben ook met tijdsgeest/het collectief te maken. Mijn aanpak hoeft niet voor ieder te werken, mijn visie is dat ieder zijn unieke weg heeft. En ieder heeft zijn eigen tempo van herstel. Als ViaKlank zijnde, kijk ik graag samen met jou naar jouw weg.

Eerst deel ik mijn weg:

Mijn beginpunt van herstel: erkennen hoe slecht het met me ging! Dit serieus nemen
Inzicht 1: Overdrive
Het is juist mijn doorzettingsvermogen en zelfreflectie geweest die zijn doorgeschoten. Ik las een artikel over spirituele OVER-drive.
Kort samengevat als ik niet over bepaalde vaardigheden zou beschikken, zou ik al lang uit mijn situatie gestapt zijn. In plaats van het spirituele dat het goed is om “Ja te zeggen” tegen dat wat is, voelde ik nu in elke vezel dat het gezond is om NEE te zeggen.
Stap 1: Ceremonie “Nee zeggen”
Ik heb een ceremonie voor mezelf gehouden waarin ik uit LIEFDE NEE heb gezegd tegen al wat ik niet langer in mijn leven wil. Resultaat: er kwam direct beweging in de situatie die vast zat.

Stap 2: Mezelf in Ruimte begeven
Ik heb gehoor geven aan mijn behoefte om weer lucht te hebben. Fysieke afstand nemen van mijn situatie. Ik merkte dat ik niet helder meer denken kon en zo geen beslissingen wilde nemen. Ik heb ontslag genomen van mijn werk (dat wist ik wel zeker) en heb geregeld dat ik naar een rustige plek in de natuur kon: bovenop een berg.

Inzicht 2: problemen laten bij de eigenaar
Wat mij al die tijd zo zeer deed was dat de vinger enorm naar mij gewezen werd als nieuwkomer binnen een bestaand familiesysteem. Ik kon zelf wel inzien dat hieronder al bestaande problemen lagen en dat het eigenlijk niet over mij gaat. Maar toch namen deze problemen beslag op alle aspecten van mijn leven, omdat ik het wilde oplossen.

Van Byron Katie kende ik wel het verschil tussen “Jouw zaak-mijn zaak”, maar toen mijn schoonmoeder het ferm zei met haar gezichtsuitdrukking en gebaren, viel het kwartje. Ik moest me vooral niet laten wegpesten als haar zoon en ik zoveel liefde voor elkaar hebben.

Stap 3: regie in eigen handen nemen
Op dat moment waren er geen “ja, maars” meer. Ik stuurde alles terug, wat ik op mijn schouders genomen had. Toen ik zag dat mijn partner hiertoe ook in staat is, verdwenen het plafond en de muren. Ik had weer lucht en mogelijkheden. Van “onmacht” veranderde mijn status naar “zelf regie”. Ik begon weer te stralen.

De situatie is nog wat het is, maar ik draag nu niet meer de last ervan. Hoe meer energie van de ander ik daar laat, hoe meer ruimte er is voor mijn eigen energie.

Inzicht 3: zelfrespect is dichtbij mezelf blijven
Bovenop de berg heb ik ruimte kunnen ervaren in het weidse uitzicht. Ik voelde hoe mijn energetisch systeem gezuiverd werd. Aan de andere kant kwam ik in aanraking met nog een aantal “Nee situaties”. Ik heb gemerkt dat een duidelijke Nee, ruimte en duidelijkheid geeft voor de Ja. Bovenop de berg voelde voor mij te ver weg, ik mag dichter in de maatschappij staan. Ik mag doen wat mij gemakkelijk af gaat, waar ik in flow ben. Daar waar ik mijn waarde het meeste uitdruk.

Inzicht 4: Ik mag dankbaar genieten van de flow
Beneden aan de berg heb ik goede gesprekken gehad met de gastvrije Mirjam Overbeek, levensgeluk coach. In gesprek met haar zag ik hoe vaak ik in gecompliceerde situaties terecht ben gekomen en hoe ijverig ik koos daar te blijven om het op te lossen. Maar het verhaal toch meestal slecht afliep. Waarop zij mij vroeg: “als het jou in die lastige situatie zou lukken om in vrede te blijven, ben je dan pas trots op jezelf? Je mag in het leven ook kiezen voor flow en daar dankbaar van genieten.” Autsh, die is raak!

Stap 4: mezelf corrigeren bij negatieve gedachten
Al jaren richt ik me op synchroniciteit/ hulp van het Universum. Maar ik was me er niet van bewust dat daaronder een gedachte/patroon lag die deze stroom blokkeerde! Vanaf dat besef heb ik elke keer dat een soortgelijke negatieve gedachte kwam gezegd: “stop. Ik zie dat ik nu niet op 1 lijn ben met mijn kracht”. Ik kies Liefde en flow.”

Stap 5: Doen wat goed voelt en mezelf koesteren
Het verbinding maken met Moeder Aarde en het Universum, heeft een extra vorm gekregen doordat ik muziek heb ontdekt van Lisa Thiel. (Dat zou een blog op zich zijn) Het doet me goed deze muziek te luisteren en mee te zingen.

Voor mij voelde het goed om naar huis te keren en te gaan voor wat ik wil in mijn leven. Elke dag heb ik gevoeld wat paste, naar mijn eigen lichaam geluisterd. Met deze warme zomer hield dat in veel pauze nemen. Elke dag dans ik omdat ik daar blij van wordt en het ruimte in mijn lichaam geeft.

Stap 6 Werk regelen dat dichtbij mij staat.
Ik zag het eerder als een probleem dat ik mezelf niet vond voldoen aan vacature beschrijvingen. En vooral deed het me zeer dat bedrijven niet vragen naar de kwaliteiten die ik bezit. Voorheen voelde ik me “erbuiten” vallen. Door de gesprekken met Mirjam in combinatie met het buiten houden van andermans problemen, groeide mijn zelfrespect en liefde snel. Vanuit deze zelfliefde vroeg ik het Universum werk met een soortgelijke trilling te mogen ontvangen.

Binnen een week had ik een PGB-opdracht binnen. Ik geef persoonlijke begeleiding aan een kindje met een ontwikkelingsachterstand, nadat hij thuis komt van school. Mijn kennis over prikkelverwerking, komt hier goed van pas. Vanaf het eerste moment is dit jongetje dol op mij en ik vind het leuk om met hem te werken.

Mijn toekomst
Daarnaast houd ik voldoende tijd over voor andere projecten. Ik zit enorm lekker in mijn vel en sta daarom weer open voor initiatieven vanuit ViaKlank. De individuele sessies, “bos bading” en ik heb kriebels gekregen van een nieuw product dat de “PlantenSpeler” heet. Ik wil daar graag ambassadeur van zijn en ik kijk of ik dit grootser ga aanpakken.

De geweldige ervaring die dit product biedt door de elektrische impulsen van de plant om te zetten in geluid en de meerwaarde voor Moeder Natuur heb ik beschreven in een apart blog: “Wist jij dat planten muziek maken?”

Mogelijk zit jij in de situatie dat het je allemaal te veel is geworden en zie je geen uitweg.

Kijk eens naar jouw situatie:

  • Waar ben jij helemaal klaar mee?
  • De problemen die jij op je schouders hebt genomen, van wie zijn die eigenlijk?
  • In hoeverre mag jij van jezelf genieten van het leven?
  • Als alle problemen uit jouw veld zouden zijn, wat maakt jou dan jou?
  • Waar laad jij van op?

Vanuit ontspanning en ruimte kun je veel gemakkelijker toegang krijgen tot antwoorden. Stress zorgt er juist voor dat je ruimte en lucht ontnomen wordt en dan wordt het zwart.

Je bent dan ook van harte welkom voor een ontspannende sessie. Dit kan gecombineerd worden met coaching.

Liefs Ernestine van de Pol

levensgeluk coach

natuurbeleving coach

Ernestine van de Pol

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s